Jumaat, 29 Mac 2013

Kelebihan BISMILLAH

Assalamualaikum,HOLLAAA! Hurmm,nak share satu storyy. Now,umi kat kampung Kuala Kangsar. Semalam bosan sangat sebab takde sepupu punn. So,tergerak hati nak amik satu majalah. Masa tuhh just nak selak-ii jea muka surat tuhh. Tiba-ii,Allah tergerakkan hati umi untuk baca satu artikel nihh. SUBHANALLAH. Selama nihh umi tak tahu pun dengan baca bismillah macam-ii ganjaran Allah bagi kat kita. Islam tuhh sangat indah  Biar pun lafaz ini ringkas,tetapi ia mempunyai banyak kelebihan.

ANTARANYA ialah:

Bismillah mempunyai 19 huruf. Begitu juga dengan malaikat penjaga neraka yang mempunyai jumlah yang sama. Ibnu Mas'ud berkata : "Sesiapa yang ingin diselamatkan oleh Allah daripada malaikat penjaga api neraka maka bacalah  19 kali setiap hari"

Sesiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

Sebuah hadis Qudsi ada menyebut bahawa,"BISMILLAH adalah untukmu dan umatmu,suruhlah mereka membacanya apabila memohon sesuatu dengan-KU.Aku tidak akan meninggalkan walau seketika sejak lafaz ini diturunkan kepada Adam."

Sesiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya disyurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala doa kedua orang tuanya.
Sesiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbih lah seala gunung kepadanya.

♥ Sesiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur,maka akan terpelihara daripada gangguan syaitan,kecurian,dan kebakaran,mati secara tiba-tiba dan bala.

Sesiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim,akan menaikkan semangat dan keberanian orang yang membacanya,manakala orang yang zalim itu akan ketakutan.

Umi kongsi nihh bukan saja-ii tapi umi nak orang tahu apa yang umi baca jea. Thankyouu sebab sudi membaca :) Sharing is caring ♥ . ♥

1 ulasan:

  1. Wahhh~ banyaknya kelebihannya.. Baru tahu.. Thanx cik umi.

    BalasPadam